Producatorul de software suedez Enea produce în România tehnologie pentru avioane Boeing, avioane de lupta americane, sateliti europeni si elicoptere Apache.
Bogdan Putinica, vicepresedinte al Enea Software, considera ca România are potentialul de a se dezvolta în domeniul cercetarii si dezvoltarii în industria IT, pentru ca „avem creiere suficiente, iar exodul de programatori s-a terminat de câtiva ani“.
România nu poate concura cu India sau China prin volum, ci doar prin cercetare, este de parere managerul care considera ca programatorii români au capacitatea de a rezolva probleme rapid si eficient. „Centrul General Electric din Bangalore are o suprafata de cinci kilometri patrati si 120.000 de angajati. Noi nu putem concura cu asa ceva. Modelele chinez si indian sunt bazate pe volum si nu neaparat pe competenta.“
Cel mai mare centru de dezvoltare al Enea este la Bucuresti, compania având o echipa de 250 de angajati, dintre care unii au salarii si de 2.000 sau 4.000 de euro. „În urma cu sapte ani, când au facut aceasta achizitie (preluarea IP Devel de catre Enea – n.red.), centrul de dezvoltare cel mai concentrat era în Suedia. Am reusit sa-i convingem în sapte ani sa migreze aproape în totalitate în România.“
„În ultimii doi ani, ne-am concentrat eforturile sa dezvoltam o zona noua pentru noi: echipamentele medicale. Lucram în prezent pentru primii trei furnizori mondiali de echipamente medicale care controleaza perfuziile.“
Din punct de vedere educaţional, facultăţile din România nu produc ce trebuie din punctul de vedere al businessului pe care îl conduc. Studenţii actuali pleacă din facultate după anul I, se angajează şi ratează baza fundamentală a pregătirii lor educaţionale, pe care o învaţă superficial în proiecte. Odată ce intri în mediul comercial, nimeni nu-ţi dă timp să înveţi, toţi vor să produci de mâine.
Mai multe detalii se pot gasi parcurgand articolul.