Astazi Experimentul Opera a anuntat ca a „vazut” particule care calatoresc cu o viteza mai mare decat viteza luminii. Asadar dupa peste 100 de ani de cercetari fructuoase legate de modelul matematic al lui Einstein si alte modele conexe acum ne pregatim de o noua era de cercetari fructuoase post Einstein (chiar daca acest eveniment nu va fi complet confirmat… in fond totul este relativ nu-i asa?).
Desigur beneficiile lumii vor fi deasemenea nemasurabile.
Link-uri
http://www.quantumdiaries.org/2011/09/16/14753/
http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2011/PR19.11E.html
http://www.quantumdiaries.org/2011/09/23/nothing-travels-faster-than-light-but-gossip/
http://www.quantumdiaries.org/2011/09/23/elementary-my-dear-neutrino/
Ne imaginam foarte multe lucrari de inalta performanta care vor avea de acum inainte timp sa apara.
UPDATE (30.09.2011): Iata altii (si la Forbes) au confirmat teoria lui Einstein la scara cosmica…
UPDATE (09.10.2011): neutrini cu viteze superluminice nu pot exista… si cum incertitudinile se tin lant, e timpul pentru noi fonduri de cercetare.
UPDATE (23.02.2012): Einstein a scapat. Teoria nu a cazut Experimentul a fost eronat.
Asta nu inseamna ca nu trebuie continuate incercarile 🙂
Experimentul trebuie confirmat si in prezent exista doar doua instalatii care pot sa-l verifice, cea din SUA nu poate garanta precizia necesara si upgradurile vor dura cativa ani iar cea din Japonia a fost afectata de cutremur si tsunami.
Teoria Relativitatii o sa ramana si inca 100 de ani de acum, rezultatele de acum nu o invalideaza, doar arata inca sunt necunoscute, lucru care inca se stia deja.
Un articol de 2007 discuta posibilitatea unui neutrinul de a calatorii mai repede decat c. Daca universul nostru sta intr-un univers cu mai multe dimensiuni (cum o bucata de hartie 2D ar sta in universul nostru) atunci un neutrino ar putea iesi intr-o dimensiune superioara si reintra inapoi la noi in univers mai repede decat ar fi calatorit cu viteza c.
http://arxiv.org/abs/0710.2524
@Alex: Nefiind un specialist nu contrazic. Am dorit doar sa remarc cercetarile care pot sa apara. Ca si pana acum ele vor contribui de buna seama la evolutia omenirii si bunastarea sa.
Acest rezultat poate schimba în întregime felul în care privim Universul şi poate să infirme teoriile cunoscutului fizician Albert Einstein.
„Înainte ca datele experimentale să poată să se afirme ca teorie, acestea trebuie verificate, pentru că ele contrazic felul în care vedem Universul”, a declarat pentru gândul Nicolae Zamfir (Foto), reprezentantul României la CERN şi directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
„Sigur cei care au desfăşurat cercetarea au luat toate măsurile de precauţie”, spune Zamfir atunci când vine vorba despre acurateţea cercetărilor realizate în cadrul experimentului Opera.
sursa: Gandul
@Andrei Teoriile lui Einstein sunt foarte bine testate si valabile in universul *nostru*.
Cel mai probabil exista o eroare de masurare sau e un caz special la neutrino sau ceva siminlar cu radiata Cherenkov (cand un electron poate avea o viteza mai mare decat un foton in acel mediu).
In exploziile stelare de tip supernova s-a observat ca exista emisii mari de neutrino inainte de emisia de lumina. Un exemplu bun este SN 1987A unde s-au observat emisii de neutrino cu 3 ore inainte de a vedea lumina. Daca folosim datele de la experimentul CERN si facem un calcul vedem ca trebuia sa vedem emisii de neutrino cu aproximativ 4 ani inainte sa vedem lumina, lucru care nu s-a intamplat.
Relavitivitatea generala nu specifica ca particulele nu pot calatori cu viteze mai mari decat viteza luminii ci doar ca nu pot sa accelereze pana acolo.
P.s. Toata mecanica cuantica este ‘post-Einstein” si nu este ‘conexa’ cu relativitatea generala
Multumesc tuturor pentru comentarii. Sa intelegem deci ca experimentele sunt abia la inceput? Sunt controverse? Daca este asa atunci e clar ca sunt necesare cercetari pentru a le elucida.
MA intreb insa, nu sunt aceste cercetari cam scumpe pentru beneficiile pe care le aduc? De fapt, eu, un nespecialist, nu inteleg aceste beneficii. Poate cineva sa ne explice aceste beneficii folosind cateva exemple simple?
http://www.gandul.info/magazin/video-un-profesor-sceptic-isi-mananca-lenjeria-daca-teoria-lui-einstein-va-fi-rasturnata-bancurile-zilei-sunt-cu-neutrini-8798269
@admin
Cei care au facut experimentul acesta n-au dat o posibila teorie sau explicatie, au zis doar „asa am masurat noi, am incercat sa eliminam toate sursele de eroari, nu stim de ce inca avem rezultatele acestea, va rugam confirmati”. Controverse o sa fie doar daca o sa fie confirmat experimentul, o sa fie multe teorii care o sa incerce sa explice rezultatul si sa ofere alte previziuni.
Este greu sa vedem ce beneficii sau ce tehnologii ar putea iesii; momentan experimentele acestea se fac doar pentru a acumula mai multe cunostiinte despre univers. Daca intradevar neutrinii calatoresc cu o viteza mai mare decat c asta ar putea duce la comunicatii mult mai rapide, telescoape care folosesc neutrini si chiar calatorii catre alte sisteme solare la viteze foarte mari sau calatorii in timp.
La inceputul secolului 20 au fost puse bazele mecanicii cuantice, o partea a fizicii care se ocupa cu studiul particulelor foarte mici care alcatuiesc materia. Multi au zis ca nu o sa aibe aplicatii practice, dar datorita acelor experiente am invatat cum un electron se misca intr-un material semiconductor lucru care a dat nastere tranzistorului.
@Un sceptic
Cauta pe internet „BBC Atom”, e un documentar in 3 parti facut de Jim Al-Khalili
Am cautat dar nu am gasit decat emisiunile pe YouTube (partial). Vezi http://youtu.be/1hs2zrl1lrY
Intre altele spune ca, in 1968, quark-ul a fost ultima descoperire semnificativa in materie de particule.
Mai avem, ceea ce spui, ideea ca mecanica quantica ne-a ajutat in fabricarea tranzistorului.
BBC Atom
http://goo.gl/3wVMX
http://goo.gl/k5zW5
http://goo.gl/OxLVw
In 68-69 doar au confirmat doar ca protonul nu este o particula funamentala si ca este conpuns din altele. Acest lucru se stia oarecum, era singura metoda pentru a explica numarul mare de particule care au fost descoperite pana atunci. Au fost multe alte descoperiri semnificative de atunci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_particle_discoveries
Top quark a fost ultimul quark observat experimental in 1995; gasesti aici o lectura interesanta despre el http://goo.gl/bE8ge
N-am inteles ultima propozitie. Mecanica cuantica o sa aibe un rol foarte mare si in viitor, efectul de tunel o sa devina o problema cand procesele de fabricatie o sa ajunga sub 10nm, deja avem calculatoare cuantice experimentale, metamateriale, materiale superconductoare la temperaturi mari etc.
Winter is coming!
@Alex: Excelente comentariile tale. Avem nevoie de exemple pentru ca altfel oamenii care nu sunt de specialitate nu inteleg contextul acestor cercetari.
Explicatii, pe scurt, sunt date la CERN pe site:
http://public.web.cern.ch/public/en/science/Recipe-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/science/StandardModel-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/science/Superforce-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/science/Higgs-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/science/Dimensions-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/science/Strings-en.html
etc.
Cu toate acestea, mai toate aceste explicatii pleaca de la ipoteze de lucru (ex. bosonul Higgs, Modelul Standard, antimaterie dar numai in prezenta materiei…, ) care au fost postulate pentru a rezolva inconsistente in modelele teoretice.
@admin In cateva luni o sa aflam daca bosonul Higgs exista sau nu, pana acum a fost eliminat pe o raza destul de mare de energii si se pare ca nu este mecanismul care da masa materiei.
Modelul standard a fost creat doar ca sa explice interactiunile nucleare si electromagnetice; este foarte incomplet, nu incorporeaza relativitatea, materia intunecata si energia intunecata (materia si energia intunecata nu au legatura intre ele in ciuda numelui dar conform modelului standard al cosmologiei alcatuiesc 96% din univers).
Antimateria a fost postulata in 1928 de catre Paul Dirac care a observat ca o ecuatie ar prezice existenta a unor antielectroni sau positroni (electroni cu sarcina pozitiva). In prezent positronii se folosesc la tomografii PET (Positron emission tomography). Exista acum un experiment la CERN care incearca sa vada daca antimateria respecta gravitatea; daca ‘cade’ in jos sau in sus. Eliminarea materie-antimaterie este 100% eficienta si este considerata o optiune pentru a genera energie in cantitati mari.
„At present, it would be foolhardy to say one [theory] looks better than the other,” says CERN theorist John Ellis. „And they’re probably all wrong, because the result will probably evaporate.”
http://www.newscientist.com/article/dn21010-fasterthanlight-neutrinos-new-answers-flood-in.html