Stiati ca….

Suma premiilor puse in joc la concursurile anuntate depaseste
75000
de euro ?

Enter your email address:

Categorii

Arhiva

ZeList

Putin despre Servicii Web (I)

In multe cazuri dorim sa invatam sa programam servicii web dar este destul de dificil sa gasim medii de test (sandbox) pentru clientii nostri.

In principiu, serviciile Web care sunt bazate pe SOAP (Simple Object Access Protocol) folosesc si un limbaj de descriere a serviciului numit WSDL (Web Services Description Language). Atat SOAP cat si WSDL sunt limbaje bazate pe XML.
In plus, mai exista un alt standard necesar pentru descrierea colectiillor de servicii, UDDI (Universal Description, Discovery and Integration). Acesta nu este „in prima linie”, daca esti incepator.

SOAP este un protocol si un model de date bazat pe XML care permite aplicatiilor sa schimbe informatii de regula prin cereri HTTP (atentie, HTTP nu este neaparat necesar). Sunt doua versoiuni de SOAP, 1.1 si 1.2. Daca sunteti incepatori, atunci folositi versiunea 1.1.

WSDL este un limbaj pentru descrierea serviciilor web. In esenta se descriu operatiile serviciului (porttype – este un set abstract de operatii suportate de una sau mai multe instante specifice, numite endpoints. Cu alte cuvinte aceste porttype se comporta oarecum similar cu interfetele in Java – permit mai multe implementari si izoleaza implementarile fata de clienti), tipurile de date folosite in operatii (in versiunea 1.1 operatiile folosesc mesaje) , tipurile de date folosite in mesaje si instantierile (bindings) – protocoalele concrete si formatele de date efective puse la dispozitie pentru fiecare porttype.
Exista si WSDL 2.0 dar implementarile sunt inca putine si nu prea utilizate.

Solutia (initiala): SOAP 1.1 + WSDL 1.1

Programarea in Java pentru servicii Web bazate SOAP este guvernata de specificatia JSR 224. Implementarea oficiala este http://jax-ws.java.net/. Atentie, mai sunt si altii care implementeaza specificatia. Alegeti in functie de necesitati.

O modalitate de testare a cunostintelor este utilizarea unui sandbox care va permite sa scrieti clienti pentru servicii web existente. Incercati sa lucrati cu Yahoo! Web Services Version 6.0.0.

Succes!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.