Se discuta in media despre rezultatele nu tocmai valoroase ale Romaniei in recentele teste PISA (2009). Cateva vorbe despre aceasta organizatie, rolul ei si procedurile acesteia.
Ce este PISA?
PISA este o organizatie neguvernamentala a OECD la care participa mai multe state cu scopul de a-si evalua calitatea invatarii.
Scopul PISA
PISA are scopul de a masura gradul in care elevii, care se apropie de sfarsitul invatamantului obligatoriu, au dobandit unele cunostinte si abilitati esentiale pentru participarea in vitor la societatea bazata pe cunoastere.
Anchetele PISA sunt efectuate la fiecare trei ani intr-un numar mare de tari, care impreuna alcatuiesc aproape 90% din economia globului.
PISA testeaza elevii de 15 ani la lectura, matematica si stiinte. In plus masoara o serie de factori inclusiv interesul elevilor, atitudinea fata de invatatura si motivatia invatarii.
Cine reprezinta PISA in Romania
Dl. Silviu Cristian Mirescu (de la ministerul educatiei) este managerul national PISA in Romania. Ca un amanunt, dl. Mirescu este craiovean de origine – intre 1980 si 1990 a predat la Liceul Carol I. Dna Roxana Mihail este de ani de zile reprezentanta noastra la PISA
Esantionul de testare
Testele sunt date, de obicei, la esantioane cumrinse intre 4500 si 40000 de elevi, depinzand de fiecare tara. Un test dureaza 2 ore. Un alt chestionar, separat, este alcatuit pentru analiza celorlalti parametri.
Cine creaza testele PISA?
Toti participantii la programul PISA (si deci si Romania) sunt invitati sa trimita intrebari la organizatie. In plus, organizatia propune si ea intrebari. Intrebarile sunt selectate de catre comisia PISA impreuna cu tarile participante.
Numai intrebarile care sunt unanim aprobate sunt folosite in teste. Daca unele intrebari ale testului sunt demonstrate a fi prea usoare sau prea grele in anumite tari atunci ele sunt eliminate din test pentru toate tarile participante.
In loc de concluzii
Cu cat activam mai bine in aceasta organizatie cu atat va fi mai bine pentru noi. In plus, daca cititi acest document, veti observa ce natura au intrebarile testelor si poate veti trage concluzia ca un mic antrenament ar ajuta.
Link-uri interesante:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment (pacat ca pagina nu este si in limba romana. Poate se ofera cineva voluntar )
- http://www.pisa.oecd.org/dataoecd/47/23/41943106.pdf
- http://www.oecd.org/document/53/0,3746,en_32252351_32235731_38262901_1_1_1_1,00.html
- http://peterpappas.blogs.com/copy_paste/2010/12/stop-worrying-shanghai-what-pisa-test-really-tells-american-students.html
Leave a Reply