Stiati ca….

Suma premiilor puse in joc la concursurile anuntate depaseste
75000
de euro ?

Enter your email address:

Categorii

Arhiva

ZeList

Meseria în care există somaj doar dacă nu vrei să munceşti

Specialistii din IT nu-si fac griji pentru ziua de mâine, dacă ajung să lucreze pentru o firmă din acest sector de activitate. În domeniul IT se plăteste bine, dar se si cere un efort sustinut, multă muncă si inovatie. Ce solicitări au angajatorii de la tinerii programatori, cum trebuie să se pregătească ei pentru a fi selectati de firme care produc aproape exclusiv pentru străinătate veti afla în cele ce urmează.

După ce iesi de pe băncile scolii si dacă ai aptitudini serioase să devii programator, atunci cu sigurantă îti găsesti un loc de muncă în Craiova, în acest domeniu. Multe dintre firme caută tineri cu experientă ca programatori, iar altele angajează direct de pe băncile scolii si chiar îi încurajează pe elevii de liceu să urmeze o meserie în sectorul IT, fie că este vorba de software sau de hardware. În general, managerii unor companii de top din domeniul IT sustin că, odată ce te-ai angajat în acest sector de activitate si ai căpătat ceva experientă, dacă îti place ceea ce faci si esti dornic să evoluezi, atunci cu sigurantă nu trebuie să te mai gândesti vreodată la somaj.

Managerii intervievati de GdS au estimat că va creste de la an la an cerinta pe piata de IT de oameni bine pregătiti.



„Apreciem cel mai mult ambitia“

Într-o companie care produce solutii software pentru clienti de talie internatională, selectarea personalului este esentială. Si mentinerea oamenilor buni presupune un efort. Oferta din Craiova este variată. „Găsim tineri pe piata din Craiova. Noi avem si stagii de pregătire. Avem si un program numit NetRom Software Academy, prin care îi ajutăm să învete pe tinerii care sunt dornici de stiintă. Este o mare diferentă între ceea ce înveti în facultate si ceea ce trebuie pe piată. Noi suntem în strânsă legătură cu Universitatea din Craiova si îi ajutăm să coreleze ceea ce învată cu ceea ce au nevoie. Situatia se îmbunătăteste usor, dar încă mai e mult“, a spus Han in ‘T Veld, directorul general al NetRom Software, companie românească, dar cu actionariat olandez.

Concurenta în acest domeniu este vastă în ceea ce priveste atragerea si mentinerea fortei de muncă. „Concurenta este mare, dar eu cred că nu există someri în acest domeniu în Craiova, cred că este 100% acoperit. Dar trebuie să lucrezi mult în particular până să ajungi sus. Dacă ne uităm la angajatii NetRom, care sunt peste 200, majoritatea au o obsesie pentru munca lor. Ei nu fac doar facultatea si gata, ci si lucrează foarte mult în particular, ca un fel de hobby. Ei sunt foarte ambitiosi să învete toate aspectele meseriei. Noi apreciem cel mai mult ambitia. Salariul pe care îl oferim unui tester sau programator începe de la 1.000 de euro în mână si se opreste undeva la 4.000 de euro pe lună“, a mai spus Han in ‘T Veld.

Nu toti cei pregătiti de companie prin diverse programe sunt selectati pentru a lucra în firmă. Din 140 de oameni pregătiti, 30-40 au îndeplinit conditiile pentru a fi angajati. La NetRom activează în prezent 208 specialisti IT.


„Este somaj zero pentru profesionistii care intră în industrie“

O altă companie care creează permanent locuri de muncă pe piata din Craiova si care produce aplicatii exclusiv pentru mari firme din străinătate este IT Six Global Services.

„Adunând absolventii facultătilor cu profil tehnic (Calculatoare, Matematică-Informatică, Fizică-Informatică, Informatică Economică) cu absolventii de masterat, noi estimăm că ies 700-800 de absolventi în fiecare an. Iarăsi o estimare proprie: doar în industria software din Craiova sunt undeva la 1.200-1.300 de angajati în total. Probabil că nu este chiar zero somajul. Realitatea este că putem parafraza că este somaj zero pentru acei profesionisti care au sansa să intre în industrie. Deci, odată ce au obtinut un prim job în industria software, ei nu se mai tem de somaj, indiferent dacă au calitatea de angajat în Craiova sau în altă parte“, a spus Sorin Găvănescu, managerul general al IT Six Global Services Craiova. El a explicat că este o cerere foarte mare pe piată de astfel de angajati, cerere care nu vine doar de pe piata internă, „în contextul în care România este renumită în acest domeniu pe plan international. Sunt investitori foarte mari, care vor să desfăsoare o activitate în România, în principal datorită capitalului uman din această tară, si, bineînteles, datorită diferentei de cost fată de tările dezvoltate“.


Concurenta mare între companiile care atrag specialisti IT

Sorin Găvănescu a precizat că există o concurentă din ce în ce mai mare în domeniul IT, iar în ultimii ani ea a crescut exponential prin venirea de noi firme pe piata locală, inclusiv în cercetare-dezvoltare. „Concurenta este benefică orasului. Din punctul de vedere al unei companii, concurenta aduce si probleme de resurse umane. Mai este si migrarea de personal. Cred că nu este gresit să fac o estimare la nivelul industriei si să spun că pentru firme de acest profil, cum este si IT Six – firme de servicii software externalizate -, migrarea de personal este undeva la 10% pe an. Reusim să ocupăm locurile libere cu eforturi sustinute si cu programe noi. În medie, IT Six a crescut cu circa 35% de la un an la altul, în ceea ce priveste numărul de personal“, a mai spus directorul IT Six Global Services.

Managerul firmei care are 145 de angajati spune că unui tânăr trebuie să îi placă mult meseria, să fie pasionat, pentru a reusi în industria software. „În anii următori, cererea companiilor de noi angajati va creste în Craiova“, a arătat Găvănescu.

Companiile care caută specialisti si îi îndrumă pe studenti, prin diverse programe de specializare (internship), încearcă să găsească tineri cu minti sclipitoare din rândul elevilor de liceu, care să îsi dorească să urmeze cariera în IT si care sunt îndrumati către o astfel de meserie.

În ultima perioadă, firmele mari de software îsi extind echipele de angajati constant, în fiecare an. Nu toate angajările înseamnă locuri noi de muncă, ci multe reprezintă o rată de înlocuire a programatorilor care pleacă din oras sau din tară.


Nu se caută doar „purtători de diplomă în IT“

Mircea Grosu, directorul unei alte companii mari din domeniul IT, CS România Craiova, confirmă că nu există somaj în domeniu … în rândul celor specializati deja. Dar acestia sunt mai greu de găsit. „Din ce stiu eu, există o cerere mare de resurse umane bine calificate în acest domeniu. Noi nu căutăm purtători de diplomă care doar au terminat facultatea si nu stiu mare lucru. Este un domeniu unde este nevoie de mai multe abilităti. Sunt foarte greu de găsit oamenii de care avem nevoie, pentru că astfel de oameni sunt deja angajati la alte firme din domeniu si atunci este mai greu. Noi angajăm tineri absolventi, pe care îi pregătim aici, în interiorul companiei“, a spus Mircea Grosu. Directorul CS România a precizat cam care ar fi cerintele pentru tinerii ce doresc să urmeze o carieră în domeniul IT: „La un tânăr căutăm: să aibă cunostinte solide din tot ciclul de viată al unei aplicatii; să fie independent, adică să nu fie nevoie să stea cineva în spatele lui si să îi spună ce să facă si nici să stea cineva după aceea să îndrepte ceea ce a gresit el; să aibă o gândire logică“.


De ce au rămas multi tineri inteligenti să muncească în Craiova

Totusi, există si multi tineri priceputi care rămân în Craiova si lucrează aici în aceleasi conditii ca în străinătate. Factorii care îi motivează pe acestia sunt: colectivul de muncă, oportunitătile de avansare, viata alături de familie si prieteni etc.

Grety Ungureanu are 30 de ani si lucrează de opt ani la IT Six Global Services. Ea ne-a explicat cum a evoluat în IT si de ce a rămas să lucreze în Bănie. „M-am angajat din anul patru de facultate si am lucrat numai la IT Six. Am lucrat în mai multe departamente. Am evoluat de la un an la altul în cadrul firmei. Domeniul nostru este unul plin de provocări. În permanentă trebuie să ne formăm, să avansăm si să facem fată provocărilor. (…) În Craiova consider că avem foarte multe perspective. Poate că într-un alt oras ar fi mai multe posibilităti de distractie, dar nu ai putea să te concentrezi asa cum trebuie pe carieră si având, totusi, un mediu apropiat (prieteni, familie), iar în Craiova este un mediu în care te poti dezvolta si în care poti avansa la nesfârsit“, a declarat Grety Ungureanu. Ea a mai spus că „studentii de la Automatică si de la Mate-Info îsi sunt datori lor si familiilor lor să exploreze mai întâi oportunitătile de angajare din Craiova si apoi din alte localităti“.

Un alt tânăr din Craiova a spus de ce a rămas în orasul natal să lucreze într-o firmă de software. „În primul rând, m-a atras compania, mediul competitiv si occidental de lucru. Este foarte importantă si partea de proiecte, si partea de echipă si tot ceea ce înseamnă mediul IT. Aici este tot ceea ce poti să găsesti si în afară, si asta contează extraordinar de mult“, a spus Pompiliu Ștefana, de 30 de ani, care lucrează la NetRom, ca director de departament.


În 2014 au existat putini programatori în căutarea unui loc de muncă

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Dolj, la solicitarea GdS, în anul 2014 au existat 51 de persoane cu specializări de IT în sens extins care si-au căutat un loc de muncă: programator – 11 persoane; inginer de sistem în informatică – 5 persoane; programator de sistem informatic – 3 persoane; inginer de sistem software – 1 persoană; inginer automatist – 31 de persoane. În acelasi interval, oferta de locuri de muncă de la companiile locale a fost de 136: programator – 85 de locuri; inginer de sistem în informatică – 15 locuri; programator de sistem informatic – 8 locuri; inginer de sistem software – 7 locuri; inginer automatist – 21 de locuri. În ianuarie 2015, în evidentele AJOFM existau aceleasi persoane care căutau locuri de muncă în domeniul IT. În schimb, companiile locale au scos în luna ianuarie alte 85 de locuri pentru persoanele cu ocupatii în acest domeniu.


Angajatii fideli din IT, motivati cu bonusuri consistente

În marile firme de IT din Craiova, recompensa pentru angajatii buni îmbracă forme diferite. De exemplu, una dintre companii oferă anual pentru 20 de angajati si sotiile sau sotii acestora câte o excursie de câteva zile în marile capitale ale Europei, pe banii firmei. Fiecare angajat care pleacă în „City Break“ mai primeste si câte 500 de euro bani de buzunar, spune managerul uneia dintre companiile citate. O altă firmă îsi fidelizează angajatii cu recompense în functie de vechimea în firmă si de rezultatele obtinute etc.

Articolul complet din Gazeta de Sud poate fi consultat aici.

Comments are closed.